Літні канікули: корисні поради для батьків

4 хвилини на читання
Зображення посту: Літні канікули: корисні поради для батьків
Ілюстративне фото

Нарешті канікули! Українські школярі налаштовуються на відпочинок. Але в особливих, воєнних, умовах важливо його правильно організувати, – кажуть психологи. Що у цій ситуації можуть запропонувати батьки – читайте у нашому матеріалі. 

Психологічна підтримка 

За даними Міністерства соцполітики станом на весну 2024 року в Україні зареєстровано 997 тисяч дітей-переселенців. 

Війна, яку розв’язала Росія, позбавила їх звичайного життя. Втрата домівки, зміна школи або садочка, відсутність спілкування з друзями – все це може впливати на стан малечі, – кажуть психологи і радять батькам сконцентруватися на моральній підтримці. 

«При цьому головне – дітям не заважати і не зупиняти. Якщо вони грають у війну, блокпости, поліцейських, сирени, укриття – це відбувається обробка психікою навантаження. Через гру і артспособи діти адаптуються», – каже дитяча психотерапевтка Віта Ковальчук. 

Соціалізація та адаптація дітей під час канікул

«Зростаємо разом» – нова програма соціалізації та адаптації для дітей із родин переселенців в Україні. 

Інтерактивний курс триватиме три місяці. Взяти участь в програмі можуть діти віком від 6 до 9 років, які потребують підтримки у соціалізації та адаптації у новому місті. Дітям пропонують уроки англійської, розвиваючі заняття, майстер-класи, арт-терапію.  

“Наша мета – повернути дитинство малечі з родин вимушених переселенців та допомогти їм швидше соціалізуватися у новому місті. А тому, фундаментальною складовою проєкту є робота із профільними психологами, які у ненав’язливій та інтерактивній формі допоможуть дітям подолати страхи та інші тригери”, – зазначає засновник організації “Зрощуй суспільство” Микита Стрижко.

Взяти участь у програмі можна у Києві, Житомирі, Хмельницькому, Кривому Розі, Рівному, Дніпрі, Черкасах та Тернополі. Аби зареєструвати дитину на участь у проєкті, необхідно заповнити форму – за посиланням

Зображення посту: Літні канікули: корисні поради для батьків
Ілюстративне фото

Фізичне здоров’я та відпочинок 

Діти-переселенці можуть безкоштовно оздоровитися в «Артеку» – у Пущі-Водиці в Києві та на Закарпатті. 

Цьогоріч до категорій дітей, які можуть отримати безоплатні путівки, додали ще три. Про це повідомляє Урядовий портал. Також така можливість з’явилась у дітей учасників бойових дій та дітей загиблих (померлих) захисників і захисниць України. Щоб подати заявку, необхідно звернутися до органів соцзахисту обласних адміністрацій.

Нагадаємо, до 2014 року «Артек» знаходився у Криму. Але після анексії півострову його спочатку закрили, а у 2016 році відновили в Пущі-Водиці у Києві. З початку повномасштабної війни «Артек» також запрацював на Закарпатті.

Підтримка благодійних організацій

Ще один варіант відпочинку – безкоштовні дитячі табори від благодійних організацій. Наразі триває реєстрація у табір «Маячки» від «СОС Дитячі Містечка». Відпочинок пропонують дітям та підліткам віком від 7 до 17 років. 

«Це 14-денна програма, яка спрямована на психологічну підтримку, відпочинок та відновлення дітей, які постраждали внаслідок російської військової агресії в Україні. Перевага надається дітям з окупованих територій та тих, де йдуть активні бойові дії, переселенців», – повідомили в організації.

Кемп розташований на Закарпатті. Діти житимуть у номерах, є харчування. У програмі – цілодобова психологічна підтримка, активне та цікаве дозвілля, екскурсійні поїздки, майстер-класи. 

 

Зображення посту: Літні канікули: корисні поради для батьків
Фото: zahody_mariupol

Маріупольці запрошують родини

Громадська організація «Заходи» релокувалася з Маріуполя на Хмельниччину. Щороку вона запрошує родини переселенців на літній відпочинок до реабілітаційного табору «Над Збручем», який знаходиться у селі Мартинківці. Усе безкоштовно, оплату просять лише за комунальні послуги. 

«3 серпня 2022 року «Заходи» релокувалися з Маріуполя на Хмельниччину й орієнтували свою роботу на переселенців. Взяли в оренду табір, зробили ремонт: їдальні, кімнат, рукомийників. Уже другий рік запрошуємо погостювати. Торік в нас відпочивали 450 людей», – розповіла комунікаційниця організації Альона Костенко.

Заповнити заявку на відпочинок можна ТУТ.

Табори одного дня

Дітей з Луганщини чекають у літніх таборах одного дня у Рівному, Києві та Дніпрі. Про це повідомив очільник Луганської ОВА Артем Лисогор. 

Майданчики запрацювали при гуманітарних хабах Кремінської міської військової адміністрації у Києві та Рівному. Запрошують до себе дітей-переселенців з Луганської області віком від 6 до 11 років. Там на малечу чекають розваги, творчі майстер-класи та пізнавальні зустрічі. Заняття триватимуть чотири години на день. 

А в Дніпрі запрацював літній майданчик на базі Сєвєродонецького хабу. 

«Вкрай важливо, аби наші діти об’єднувались. В умовах дистанційного навчання, постійних повітряних тривог та регулярних обстрілів – живе спілкування та спільне дозвілля допоможе їм знайти друзів, відпочити. Майданчик працює для дітей від 6 до 18 років.  На сьогодні отримали більше 150 заявок, але триває реєстрація і надалі», – зазначив Артем Лисогор.

 

Батьки – найрідніші! 

Поради батькам під час літніх канікул: 

Створіть емоційно безпечний простір та дбайте про власний ресурс. Бо стабільний дорослий = стабільна дитина! 

Говоріть! Приймайте почуття дитини і працюйте з ними, щоби підтримати. Демонструйте приклади екологічного проживання емоцій.

Психологи радять відстежувати ознаки надмірних страхів та тривоги. Це у майбутньому допоможе їх позбутися. 

Грайте і проводьте більше часу разом! Коли, як не сьогодні? Під час канікул важливо допомогти дитині організувати дозвілля. 

Зображення посту: Літні канікули: корисні поради для батьків
Ілюстративне фото

«Ні» навчанню на канікулах

Якщо дійсно є необхідність надолужити знання і наздогнати однолітків, насамперед потрібно домовитися з дитиною, пишуть експерти освітньої програми «Світ чекає крилатих». 

Якщо дитині слід підтягнути окремі теми, точно визначте і повідомте їй, скільки часу ви на це відводите.

Але – що би ви не робили з дитиною влітку, дайте їй можливість не думати про школу. Дитинство – коротке в умовах війни і дітям доводиться рано дорослішати. 

Тож будуємо наново щасливе дитинство для маленьких українців! 


Підписуйтесь на нас у соціальних мережах.

Підтримайте нашу роботу і допоможіть нам зростати та надавати якісні послуги.

Завантажити ще...