Тривожна валіза для чотирилапих: що варто взяти з собою в укриття?

6 хвилин на читання
Зображення посту: Тривожна валіза для чотирилапих: що варто взяти з собою в укриття?
Фото: з відкритих джерел

Що необхідно взяти з собою та як створити комфортні умови для пухнастих членів родин – «Точці Сходу» розповіла Дарʼя Ревнюк – голова організації і головний ветеринарний лікар притулку «Зоопатруль».

Евакуація тварин

Дарʼя Ревнюк – голова організації і головний ветеринарний лікар притулку «Зоопатруль». Від початку повномасштабного вторгнення він евакуює тварин з прифронтових територій. Спочатку рятували покинутих чотирилапих у Києві та області, потім – із зони бойових дій у Херсонській, Харківській, Сумській, Запорізькій, Донецькій, Миколаївській та Луганській областях.

Зображення посту: Тривожна валіза для чотирилапих: що варто взяти з собою в укриття?
Фото: Дарʼя Ревнюк

Дар’я розповідає, остання їхня поїздка була на Харківщину. Звідти вони вивезли 25 тварин. Всі вони були травмовані. І не тільки фізично, а й психологічно. Комусь не вистачає уваги, хтось боїться гучних звуків, а в когось – обгоріла шерсть і з’явилися пухлини. Після надання допомоги, «Зоопатруль» підбирає для своїх вихованців нові родини або шукає старих власників.

«Наприклад, після нещодавного порятунку з Харківщини знайшлися власники двох песиків. Тварини втекли від господарів під час евакуації. Тож незабаром чотирилапі повернутися у свою сімʼю», – розповідає Дарʼя.

Попри це, каже ветеринарка, у їх притулку нині бракує вільних місць.

 Чи можна брати тварину в укриття?

Виявилося, згідно закону, який прийняли у 2018 році, раніше в Україні не можна було перебувати в укритті із тваринами. Пам’ятаєте, як у Києві дітей із собакою не пустили у шкільне сховище під час тривоги? Поки вони шукали інший сховок, ППО збивало ракети. На щастя, тоді ніхто з них не постраждав, але цей випадок обурив українців. Після цього у Міністерстві внутрішніх справ внесли правки до закону. Оновлений документ набув чинності з січня 2024 року. Відтоді брати чотирилапих в укриття під час тривоги – можна. Але є умови. Власник тварини повинен дбати за своїм улюбленцем, забезпечити необхідні для нього умови, а також гарантувати безпеку для оточуючих людей та їхнього майна.

Не лінуйтеся спускатися в укриття

29 квітня цього року, під час ракетного обстрілу в Одесі, загинула собака. Власниця прогулювалася зі своїм улюбленцем по вулиці. Це один з прикладів того, що не варто нехтувати повітряною тривогою.

Зображення посту: Тривожна валіза для чотирилапих: що варто взяти з собою в укриття?
Фото: ДСНС в Одеській області

Дарʼя згадує: на початку повномасштабного вторгнення мала пʼять котів і щоразу спускалася з ними у бомбосховище. Тоді цьому ніхто не заперечував.

Тривожна валіза для чотирилапих

Отже, власники тварин мають мати напоготові тривожну валізу не тільки для себе, але й для своїх улюбленців. Туди варто покласти: воду, корм, смаколики, документи, ветеринарну аптечку, плед, іграшку, пелюшку, за потреби – намордник. Якщо тварина звикла до домашньої їжі, то покладіть із собою консерви.

Песики обовʼязково мають бути в амуніції – з ошийником, шлейкою та на повідку. А котик – у переносці.

На випадок тривалої повітряної тривоги, варто купити маленький лоток і взяти звичний наповнювач, щоб пухнастику було легше адаптуватися.

Тварина може злякатися гучних звуків і втекти, тому заздалегідь потурбуйтеся про її повернення: почепіть на ошийник адресник та чіп із QR-кодом. А ще – зберігайте у телефоні фото свого улюбленця, щоб його можна було впізнати.

Ветеринарна аптечка

Аптечка для тварини – має бути при собі. Якщо ви знаєте, що ваш улюбленець має проблеми зі здоровʼям, обовʼязко покладіть у неї необхідні ліки. А також – дезинфікуючі засоби, місцевий антибіотик, ранозагоюючий та кровозупинний засіб, сорбент, протишокову терапію, заспокійливе, антигістамінні, протизапальне, знеболююче, спазмолітик та антидот. А ще – термометр, пінцет, шприци, ножиці, марлевий та еластичний самофіксуючий бинти та черевики для захисту лап.

Зображення посту: Тривожна валіза для чотирилапих: що варто взяти з собою в укриття?
Фото: BBC

Як заспокоїти тварину?

Тварини не менше за людей схильні до стресу. Особливо під час вибухів та сигналу тривоги. Тож, за можливості, тримайте свого улюбленця на руках, залишайтеся поруч, гладьте і розмовляйте з ним.

«Лайфхак – якщо котик в переносці і ви не хочете діставати його звідти, то кошик можна накрити пледом. Так тварині буде спокійніше і тихіше», – ділиться Дарʼя.

Під час тривоги, варто чимось зайняти свого улюбленця, але не активними іграми, адже це може нашкодити тварині та оточуючим. При цьому, краще уникати контактів з іншими пухнастиками, вони можуть посваритися і виникнуть проблеми.

Бережіть себе та своїх улюбленців, під час повітряних тривог обов’язково разом спускайтеся в укриття і не забувайте брати із собою речі, які можуть зберегти здоров’я та життя вам і вашому пухнастому другу.

Якщо ви хочете підтримати притулок «Зоопатруль», який евакуює та рятує тварин в Україні – ви можете надіслати допомогу за реквізитами:

PayPal [email protected]
Patreon ZooPatrul Ukraine
UAH cards:
Privat UA153052990000026002046232491
ГО «ЗООПАТРУЛЬ УКРАЇНА»
Mono 5375411211691840
REVNYUK DMYTRO


Підписуйтесь на нас у соціальних мережах.

Підтримайте нашу роботу і допоможіть нам зростати та надавати якісні послуги.

Завантажити ще...