Українські діти потребують захисту: про життя малечі в умовах війни

5 хвилин на читання
Зображення посту: Українські діти потребують захисту: про життя малечі в умовах війни
Фото: The Washington Post

Більше 500 дітей з різних регіонів України загинули від війни, яку розпочала Росія. Окупанти калічать, крадуть, намагаються перевиховати маленьких українців. До Міжнародного дня захисту дітей та Дня шанування пам’яті дітей які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України ми зібрали найважливіше, що потрібно знати про життя малечі в умовах війни. 

Їх вбила Росія…

Вони вже ніколи не відсвяткують День захисту дітей. Через повномасштабну війну в Україні загинули 548 дітей. Постраждали – понад 1899. І це тільки за офіційними даними, які наводять в Офісі Генерального прокурора України.

Щодня Росія продовжує обстрілювати українців. А на тимчасово окупованих та звільнених територіях встановити кількість загиблих дітей – фізично неможливо.

Станом на травень 2024 року, найбільше маленьких українців постраждали у Донецькій (532), Харківській (378) та Херсонській областях (152).

 (Не)20 днів у Маріуполі

4 березня 2022 року до лікарні у Маріуполі привезли півторарічного хлопчика Кирила. Росіяни обстріляли його квартиру. Дитина була поранена у голову.
Врятувати маленького маріупольця лікарям не вдалося.

 

Зображення посту: Українські діти потребують захисту: про життя малечі в умовах війни
Фото: Associated Press

Окупанти стріляли у новонароджених

У листопаді 2022 року росіяни вдарили по пологовому будинку у Вільнянську, це Запорізька область. Тоді тут загинув новонароджений хлопчик Сергійко. Він прожив два дні. Під час вибуху його разом з матір’ю притиснуло бетонною плитою.

Маленька Ліза з Вінниці

14 липня 2022 року Росія обстріляла ракетами центр Вінниці. Тоді загинуло 26 людей, серед яких троє дітей. Однією з них, була чотирирічна Ліза Дмитрієва. Фото загиблої у візку дитини тоді облетіло мережу.
Це був звичайний день, коли вони разом з мамою йшли на заняття з логопедом.

«Мої плани були на 10-15 років вперед.
Думала про школу, куди піде Ліза, думала, як вона буде працювати і де. І створювала для
неї бізнес. Я хотіла все підготувати для неї.
Так багато думала та вірила в наше щасливе життя. І в одну мить все обірвалося», – написала мама дівчинки в Instagram.

Зображення посту: Українські діти потребують захисту: про життя малечі в умовах війни
Фото: Efrem Lukatsky

Зниклі безвісти через війну

Їх й досі шукають рідні. З початку повномасштабної війни в Україні зникли безвісти 3 676 дітей. Такі дані надають автори аналітичного дослідження Texty.org.ua. 

“З початком російсько-української війни ця проблема стала для нас ще боліснішою: незаконні депортації, викрадення дітей росіянами, хаос, що коїться на тимчасово окупованих територіях… Все це збільшує кількість зниклих безвісти дітей”, – сказав Омбудсман Дмитро Лубінець. 

Якщо ваша дитина зникла, негайно повідомте про це у поліцію! 

У разі, якщо ваші права або права вашої дитини порушені (зокрема через повномасштабну війну), ви можете звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини:   

📍 вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;      

[email protected];      

📞 0800501720

Понад 19 тис. дітей вкрали на ТОТ 

За останніми даними Омбудсмана, з окупованих територій загарбники вкрали понад 19 546 дітей. Попри те, що у багатьох з них є законні опікуни в Україні, їх віддають у російські родини.

Так, навіть уповноважена РФ з прав дитини,міжнародна злочинниця Марія Львова-Бєлова навесні 2022 року всиновила хлопчика з Маріуполя, якого незаконно вивезли з міста.

Через незаконну депортацію маленьких українців, у березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Львової-Бєлової. 

Зображення посту: Українські діти потребують захисту: про життя малечі в умовах війни
Фото: з окупаційних джерел

Посилення депортації 

Влітку цього року Росія планує посилити депортацію українських дітей. Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни.

На окупованій Луганщині заявили, що регіони РФ “приймуть” понад 12 тисяч дітлахів. Загалом з ТОТ планують вивезти у РФ близько 40 тисяч неповнолітніх. Мовляв, у літні табори та на «освітні заходи». Зокрема, у спортивних таборах українських дітей вчать військово-інженерній та пожежній справам, парашутному спорту, зв’язку, основам національної безпеки, експлуатації безпілотників і тактичної медицини.

Аналітики наголошують: наші діти стали заручниками русифікації, мета якої – ізолювати їх від справжніх родин, мови, культури та історії України.  

Повернення додому 

За даними Омбудсмана, за останні 2 роки, Україні вдалося повернути додому понад 600 дітей. Минулого тижня на підконтрольну територію вивезли ще 13 хлопчиків та дівчаток. До цього вони жили в окупації або були депортовані в Росію.

 “Хтось із повернутих нині дітей втратив батьків, когось – батьки хотіли повернути самотужки, однак цього не дала зробити РФ, хтось – мріяв, що поїде до рідних. І ця мрія здійснилася”, – йдеться в повідомленні. 

Серед тих, хто повернувся на рідну землю – дівчинка з Маріуполя. Їй всього 15, але вона вже чимало пережила у своєму житті. Під час окупації міста російський танк зруйнував її домівку. Дівчинка була травмована в голову. Тоді вони з мамою знайшли прихисток у церкві. Довго не могли виїхати – росіяни не випускали з Маріуполя. Але тепер все вдалося! 

Зображення посту: Українські діти потребують захисту: про життя малечі в умовах війни
Фото: Омбудсман Лубінець Дмитро

Підтримка та захист дітей – у пріоритеті

Переживання війни можуть залишити глибокі рани у серцях дітей. А також вплинути на фізичне та емоційне здоров’я у подальшому. 

“Однак, якщо є щось, що може допомогти дітям впоратися зі складнощами, то це наша увага, турбота й розуміння”, – стверджує дитяча та сімейна психологиня Світлана Ройз.

Натомість у центрі здоров’я та розвитку “Коло сім’ї” кажуть: за даними досліджень, діти, які стикнулися з випробуваннями, не обов’язково матимуть психологічні проблеми, навпаки – деякі демонструють «посттравматичне зростання» – і це великою мірою залежить від підтримки дорослих

Тож нехай наші діти ростуть щасливими попри все! 


Підписуйтесь на нас у соціальних мережах.

Підтримайте нашу роботу і допоможіть нам зростати та надавати якісні послуги.

Завантажити ще...