В’їзд-виїзд. Як і чому українці повертаються в окупацію та які шляхи виїзду звідти існують зараз?

6 хвилин на читання
Зображення посту: В’їзд-виїзд. Як і чому українці повертаються в окупацію та які шляхи виїзду звідти існують зараз?
Фото: з відкритих джерел

Шлях додому. Деякі українці в боротьбі за власне майно повертаються в окупацію. Інші сумують за рідними та прагнуть хоча би зустрітися. Але не всі проходять російську «фільтрацію». Багатьох – на кордоні повертають назад. У той же час інші українці, навпаки, намагаються вибратися з захоплених територій. Як саме, хто їм у цьому допомагає та які є шляхи виїзду? Розбиралися разом з Кордон.Медіа та волонтерськими організаціями. 

Чому українці їдуть в окупацію? 

Окупанти привласнюють майно українців. Нині на захоплених територіях діє така схема: влада публікує списки нібито безхазяйних квартир і дає власникам 30 днів на підтвердження права власності. Якщо людина не приїде – квартиру або будинок заберуть, щоби націоналізувати. 

Також війна розділила родини. Українці мріють побачитися з рідними, а тому  вимушені повертатися в окупацію. 

Нині тим, у кого український паспорт, є лише один шлях – через московський аеропорт «Шереметьєво». 

Зображення посту: В’їзд-виїзд. Як і чому українці повертаються в окупацію та які шляхи виїзду звідти існують зараз?
Фото: з відкритих джерел

«Фільтрація» у «Шереметьєво» 

У «Шереметьєво» російські спецслужби перевіряють гаджети і проводять допити.

Однією з тих, хто не пройшов допит стала маріупольчанка Олена (ім’я змінено на прохання героїні). Жінка два роки не бачила літню маму, а тому вирішила повернутися на якийсь час в тимчасово окупований Маріуполь. Але їй в’їзд – заборонили. 

До Москви вона діставалася таким маршрутом: Україна – Молдова – Вірменія – Росія. Коли приїхала, отримала анкету, в яку потрібно було внести свої дані. На питання «Чи підтримуєте ви СВО?» жінка відповіла чесно.  

«Я написала, що проти. Мене викликали на допит, питали, чому не підтримую. Потім перевіряли телефон, який я попередньо «чистила», але ФСБшник знайшов переглянуті давно відео про підтримку українських військових. Сам допит тривав швидко, мені одразу сказали, що не пропустять. Дуже грубо розмовляли. Сказали, я для них «небажана особа», – розповіла жінка в інтерв’ю Точці Сходу. 

Разом з нею не пропустили близько півсотні осіб. Серед них були і ті, хто підтримував війну проти України та були одягнені в одяг з символом Z. Втім, чому їх також не пропустили – росіяни не повідомили. 

Дорога до Москви з України коштувала Олені 500 доларів. Так само назад. 

Депортація на роки

Українців, які після відмови повторно їдуть в «Шереметьєво», можуть депортувати на 20 років. Про це написав «Трибун».

«8-го червня прилетіли зі Стамбула до Шереметьєво о 21:00. Людей на фільтрації було близько 200. О 5:00 був зрозумілий результат (не втішний). Розвернули із тих, кого запам’ятав, майже всіх. Чекали на свій рейс до 17:00. Тим, хто  вдруге намагався заїхати, відмовили всім без винятку з депортацією щонайменше на 20 років», – йдеться в коментарі публікації. 

Також за інформацією свідків, росіяни поповнюють бази даних. Навіть після відмови проїзду, вони змушують українців фотографуватися, залишати відбитків пальців та ДНК. 

Зображення посту: В’їзд-виїзд. Як і чому українці повертаються в окупацію та які шляхи виїзду звідти існують зараз?
Фото: ілюстративне

Маршрути для виїзду з окупації

З 24 лютого 2022 усі пункти пропуску з РФ до України – офіційно закриті. Але кордон перетнути можна і це – абсолютно законно. 

Це пункт пропуску «Колотилівка – Покровка». Покровка – село на Сумщині, що на кордоні з Росією. Нині там майже немає людей, всі евакуювалися через обстріли. 

Як розповів в інтерв’ю Кордон.Медіа один із координаторів евакуації, волонтер «Восток SOS» Ярослав Корнієнко, переселенці пішки перетинають кордон РФ у визначеному місці на Сумщині. Так, із російської Колотилівки вони пішки йдуть 2 км до Покровки на Сумщині. 

Там їх забирають волонтери і везуть у фільтраційний центр. Людям оформляють документи і далі вони їдуть у Суми. 

Звідти курсує евакуаційний потяг на Київ. У столиці їм можуть надати житло і одноразову грошову допомогу у розмірі 3 600 гривень від Міжнародної організації з міграції.  

Зображення посту: В’їзд-виїзд. Як і чому українці повертаються в окупацію та які шляхи виїзду звідти існують зараз?
Фото: з відкритих джерел

Перевізники

Щоб дістатися Колотилівки, українці користуються послугами перевізників. 

Пенсіонерка Ніна Миколаївна виїхала з Донецька в Україну на початку червня цього року. Звернулася до перевізника – він забрав її з міста на мікроавтобусі. 

«Два кілометри до українського кордону були важкими – через вік, спеку та важкі сумки. Треба було купити ручний візок для багажу. Коли нас зустріли наші військові та волонтери, було приємно. Дали воду і чай. І провели невеликий допит», – написала жінка у групі «Как доехали» у Telegram.

Вартість проїзду коливається від 200 до 400 євро. Деякі перевізники просять виїхати у Росію самостійно, інші ж – забирають з окупованих територій. 

Допомога волонтерів – безкоштовний виїзд

Деякі українці мають можливість безоплатно виїхати з окупації. Це дорога довга та виснажлива – пролягає через територію Росії, Білорусі та Польщі. 

Свою допомогу пропонують волонтери з Маріуполя. Денис Мінін – голова громадської організації «Вивеземо!». 

З літа 2022 року вони евакуюють українців з захоплених територій. Розпочали з Маріуполя і району, згодом розширили географію. 

Зображення посту: В’їзд-виїзд. Як і чому українці повертаються в окупацію та які шляхи виїзду звідти існують зараз?
Фото: vyvezemo

З початку повномасштабного вторгнення команді вдалося вивезти  з окупації більше 5 тисяч людей.

Евакуюють двома шляхами: через Росію на Сумщину, а також через Білорусь на Волинь. 

«Через КПП «Мокрани-Доманове» ми вивозимо маломобільних людей, попри те, що цей шлях довший. Там є можливість не йти пішки такий шлях, як на переході з Колотилівка-Покровка», — розповів голова громадської організації Денис Мінін. 

Допомагають виключно тим, хто планує їхати саме в Україну, а не Європу. Зв’язатися з волонтерами можна у соціальних мережах громадської організації. 

 Чат-бот на евакуацію

Helping to Leave — міжнародний благодійний проєкт, в якому волонтери з різних країн допомагають людям евакуюватися з зони бойових дій, захоплених територій, а також з території Росії. 

«Проєкт був створений 24 лютого 2022 року всього кількома однодумцями – тоді це був чат у месенджері Telegram. Тепер ми — команда з понад 200 волонтерок по всьому світу, яка допомагає українцям як дистанційно, так і на місцях», — йдеться на сайті благодійників. 

Аби залишити заявку на безкоштовний виїзд, потрібно скористатися чат-ботом Допомагаємо Виїхати | Helping to Leave у Telegram. 

Зображення посту: В’їзд-виїзд. Як і чому українці повертаються в окупацію та які шляхи виїзду звідти існують зараз?
Фото: Helping to Leave

«Мій дім помістився в чашку»

Нещодавно волонтери запустили кампанію «Мій дім помістився в чашку». Вони поширюють історії українців, які змушені були покинути свої домівки.

Перше відео – про артистку Марусю Чуприненко з Херсонщини, чий дім перебуває під російською окупацією з 2022 року. Також на сайті є історії Яніни з Маріуполя, Володимира з Нової Каховки, Тії з Макіївки.

Залишатись в окупації — небезпечно

За різними даними, на окупованих територіях нині перебувають від чотирьох до п’яти мільйонів українців, пише ҐРУНТ. Зокрема, на Донеччині та Луганщині більше 1 мільйона людей. Але числа неточні, тому що росіяни навписно заявляють більшу кількість, як тих хто проживає, так і тих хто повертається. Так вони створюють штучне враження благополуччя на окупованих ними територіях.

Загарбники тероризують українців: нав’язують своє громадянство, беруть у полон та катують за підтримку України, «зомбують» навіть школярів і насаджують їм свою пропаганду.

Влада України наголошує, що залишатись в окупації — вкрай небезпечно. Однак шляхи — є.  


Підписуйтесь на нас у соціальних мережах.

Підтримайте нашу роботу і допоможіть нам зростати та надавати якісні послуги.

Завантажити ще...