Вступ-2024: умови для абітурієнтів з ТОТ

5 хвилин на читання
Зображення посту: Вступ-2024: умови для абітурієнтів з ТОТ
Фото: з відкритих джерел

В Україні триває сесія національного мультипредметного тестування для абітурієнтів. Як вступити в університет учням з ТОТ та на які пільги можна розраховувати переселенцям – читайте у матеріалі «Точки сходу».

Майбутнім бакалаврам!

По-перше, усі абітурієнти мають скласти національний мультипредметний тест.

У 2024 році у нього входять 4 предмети. Один на вибір і три обов’язкові – українська мова, математика та історія України.

Ті, хто планує вступати на мистецькі і спортивні спеціальності, додатково мають скласти творчий конкурс, безпосередньо в обраному закладі освіти.

Умови для абітурієнтів з ТОТ

Атестат з ТОТ в Україні не дійсний! Тому для вступників-переселенців працюють освітні центри “Донбас-Україна” і “Крим-Україна”, які приймають на базі українських вишів. Тут абітурієнтам допоможуть скласти державну підсумкову атестацію (ДПА). Для цього потрібно звернутися до освітнього центру приймальної комісії і записатися на іспит.

Якщо абітурієнт закінчив українську школу дистанційно, він отримає атестат про освіту. І зможе здати НМТ.

Водночас учні, які виїхали з окупованих територій, зможуть вступити до вишів лише за співбесідою – без складання НМТ. Для цього також потрібно звернутися в освітні центри “Донбас-Україна” і “Крим-Україна”.

Прийом заяв триває до 31 липня. З 8 по 19 липня проводитимуть співбесіди або творчі конкурси для вступників на бюджет.

Ті, хто вступає на контакт, здаватимуть екзамен 20-31 липня.

Магістратура

Для вступу на магістерську програму потрібно скласти Єдиний вступний іспит. Це блоки загального тесту та тест з іноземної мови на вибір.

Реєстрація на іспит триває до 29 травня. Ті, хто не встигне зареєструватися, зможе зробити це пізніше, з 17 до 21 червня.

На такі іспити в Україні вже зареєструвалися 93 тисячі абітурієнтів, – повідомили в Українському центрі оцінювання якості освіти. Ще 2 тисячі майбутніх магістрантів та аспірантів планують складати єдиний вступний іспит (ЄВІ) за кордоном.

Також для вступу на такі спеціальності, як «Журналістика», «Управління та адміністрування», «Право», «Міжнародні відносини», «Педагогіка» та інші, крім ЄВІ, потрібно буде скласти ще єдине фахове вступне випробування (ЄФВВ). Воно міститиме 140 завдань за спеціальністю.

Вступні випробування проходитимуть з 24 червня по 15 липня. Додаткова сесія – з 31 липня до 14 серпня.

Зображення посту: Вступ-2024: умови для абітурієнтів з ТОТ
Фото: з відкритих джерел

Нововведення: що потрібно знати?

МОН має спростити вступ до магістратури для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій. А відтак, їм не обовʼязково буде складати ЄВІ та ЄФВВ.

Про це повідомила голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина.

Але це стосується лише спеціальностей, яким надається особлива підтримка. Зокрема, це педагогіка, природничі науки, математика, механічна чи електрична інженерія, архітектура і будівництво, аграрні і воєнні науки, національна безпека, транспорт.

Наразі МОН готує проєкт наказу “Про внесення змін до Порядку прийому для здобуття вищої освіти у 2024 році”.

Релокація – де знайти «свій» університет?

У Донецькій та Луганській областях нині не працює жодного ВНЗ. Університети виїхали та відновили роботу в інших областях України.

  • Маріупольський державний університет працює у Києві на вул. Преображенська, 6.

У 2021 році МДУ відсвяткував 30-річчя. А в 2022 році корпуси закладу були зруйновані або пошкоджені під час бойових дій у Маріуполі. Нині університет пропонує, зокрема, здобути освіту журналіста, юриста, програміста, психолога і дипломата.

  • Донецький національний технічний університет переїхав до Луцька. Його адреса: вул. Потебні, 56.

У 2014 році, через окупацію Донецьк, університет перемістився до Покровська, а у 2022 році – до Луцька. Нині тут вчать майбутніх гірників, машинобудівельників, інженерів та економістів.

  • Східноукраїнський національний університет ім. Володимира Даля також у Києві. Його можна знайти на вул. Іоанна Павла ІІ, 17.

Заснований у 1920 році. До 2014 працював у Луганську, потім – у Сєвєродонецьку. Тут можна вчитися на філолога, маркетолога, будівельника, інженера, соціального робітника.

З повним списком ВНЗ можна ознайомитися на сайті МОН.

Пільги та ваучер –  на що розраховувати переселенцям?

Студенти з числа ВПО можуть отримувати соціальну стипендію, якщо навчаються на бюджеті на денній формі. А це – від 890 до 1180 грн на місяць.
Така підтримка надається студентам до 23 років. Втім, виплати можуть скасувати за погану успішність.

Студенти-переселенці мають право на першочергове поселення до гуртожитків. При цьому, у деяких вишах надають знижку при оплаті за проживання.

Переселенці також можуть отримати ваучер на навчання від центру зайнятості. Скористатися можливістю можуть українці, які вже мають професійно-технічну або вищу освіту.

Максимум – 30 280 грн. Якщо вартість навчання перевищує цю суму, то роботодавець або студент доплачує різницю самостійно.

Для отримання ваучера заявку можна подати онлайн або особисто у центр зайнятості.

Для цього потрібно відповідати таким критеріям:

  1. Бути працездатного віку
  2. Протягом останніх 3 років не користуватися правом на перепідготовку за рахунок Фонду на випадок безробіття
  3. Не перебувати на обліку у центрі зайнятості як безробітний
  4. Не отримувати раніше ваучера на навчання

Але ваучер дають тільки на затверджений Міністерством економіки перелік спеціальностей. Зокрема, це психологія, соціальна робота, менеджмент, кібербезпека, медсестринство, архітектура, туризм та інші.

Онлайн-навчання

Якщо немає можливості виїхати з ТОТ, абітурієнт може всі етапи вступу пройти онлайн. А згодом – вчитися дистанційно. Деталі можна дізнатися в прийомних комісіях університетів.

Відомо, що окупанти на ТОТ агітують випускників вчитися у російських університетах. Зокрема, у військових і міліцейських закладах освіти.

“Росія хоче не тільки захопити українські території, а й змінити самоідентифікацію українців на ТОТ. Тому ми маємо діяти швидко й рішуче, аби наші громадяни виїжджали з ТОТ і вступали до вищих навчальних закладів тут, на підконтрольній території України”, – повідомив уповноважений з справ людини Дмитро Лубінець.

Саме тому в Україні хочуть розробити та впровадити реінтеграційні програми для молоді з ТОТ. Аби наші діти навчалися у наших вишах!

 

 


Підписуйтесь на нас у соціальних мережах.

Підтримайте нашу роботу і допоможіть нам зростати та надавати якісні послуги.

Завантажити ще...