Глава МАГАТЕ відвідав ЗАЕС, де базуються російські військові та обіймався з окупантами

1 хвилина на читання
Зображення посту: Глава МАГАТЕ відвідав ЗАЕС, де базуються російські військові та обіймався з окупантами
Фото: Getty Images

Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі 4 вересня відвідав Запорізьку атомну електростанцію в окупованому Енергодарі. Під час зустрічі він обіймався із російськими окупантами, хоча напередодні при зустрічі з Президентом України казав про небезпеку з їхнього боку.

Відповідне відео оприлюднили пропагандистські ЗМІ.

Окрім цього на сайті МАГАТЕ опублікували звіт про дворічну присутність місії експертів на окупованій Росією українській ЗАЕС. Там йдеться про те, що на електростанції присутні російські військові та техніка.

У документі зазначається, що є порушення одного з п’яти принципів безпеки. А саме – ЗАЕС не повинна використовуватися як сховище або база для зберігання важкого озброєння або військовослужбовців, які можуть бути використані для нападу з території станції.

У звіті також відзначається, що присутні на ЗАЕС експерти місії МАГАТЕ стикаються з обмеженнями у доступі.

«Співробітники МАГАТЕ проводять обходи об’єкта та технічні обговорення з керівництвом ЗАЕС, зосереджуючи увагу на питаннях ядерної та радіаційної безпеки, включаючи системи безпеки станції, технічне обслуговування та випробування, управління конфігурацією, кадрове забезпечення, фізичний захист, радіаційний захист, готовність до аварійних ситуацій та реагування на них.

У документі зазначається, що на основі вимірювань, проведених під час регулярних обходів експертами МАГАТЕ, рівні радіації «залишаються в межах очікуваного діапазону». Проте ситуація з ядерною безпекою на окупованій росіянами атомній електростанції залишається «дуже нестабільною».


Підписуйтесь на нас у соціальних мережах.

Підтримайте нашу роботу і допоможіть нам зростати та надавати якісні послуги.

Завантажити ще...