• ВАЖЛИВО

Саміт миру: результати мирної конференції для України

1 хвилина на читання
Зображення посту: Саміт миру: результати мирної конференції для України
Фото: Zelenskiy

15-16 червня в Швейцарії пройшов Саміт миру для України. 78 держав та чотири організації разом ухвалили декларацію про підтримку України. Документ відкритий до підписання для всіх інших країн, які не приїхали на мирну конференцію.

«Ці дні об’єднали сто одну країну та міжнародні організації, що є великим успіхом для України та всіх партнерів, і наша справедлива мета полягає в тому, щоб до цієї благородної справи долучилися всі країни світу», – повідомив Президент України Володимир Зеленський.

Зображення посту: Саміт миру: результати мирної конференції для України
Фото: Zelenskiy

Результатом двох днів саміту стала декларація, яку погодили країни-учасниці. В комюніке йдеться про захист українських атомних електростанцій. Зокрема, про ЗАЕС, яка має працювати під «повним суверенним контролем України і відповідно до принципів МАГАТЕ та під її наглядом».

Також в декларації заявили про доступ до морських портів. Учасники саміту наголосили, що в Чорному і Азовському морях надзвичайно важливо забезпечити безпечне торговельне судноплавство в Україні.

«Напади на торговельні судна в портах і на всьому маршруті, а також на цивільні порти та цивільну портову інфраструктуру є неприйнятними», – йдеться в заяві.

Третім пунктом в комюніке є питання військовополонених. Їх вимагають обміняти за формулою «всіх на всіх». Також усі депортовані українські діти та незаконно утримувані цивільні мають повернутися в Україну.

Зображення посту: Саміт миру: результати мирної конференції для України
Фото: Zelenskiy

Сьогодні стало відомо, що дві держави відкликали свої підписи від комюніке – це Ірак та Йорданія. Про це свідчить список підписантів, який опублікував сайт МЗС Швейцарії. Серед тих, хто комюніке не підписав – Саудівська Аравія, Таїланд, Індія, Мексика, ПАР, Бразилія та Об’єднані Арабські Емірати.

В завершення зустрічей Володимир Зеленський анонсував другий Саміт миру. Наразі країни мають підготуватися до розробки плану завершення війни, який представлять на другій конференції. Туди також запросять Росію.

«Їх присутність там буде говорити про те, що вони вирішили закінчити війну», – заявив президент.

При цьому Зеленський повідомив, що готовий до перемовин з росіянами, якщо вони виведуть свої війська з нашої території.

Зображення посту: Саміт миру: результати мирної конференції для України
Фото: Zelenskiy

Підписуйтесь на нас у соціальних мережах.

Підтримайте нашу роботу і допоможіть нам зростати та надавати якісні послуги.

Завантажити ще...