У МАГАТЕ не змогли визначити причину пожежі на ЗАЕС

1 хвилина на читання
Зображення посту: У МАГАТЕ не змогли визначити причину пожежі на ЗАЕС
Фото: Dmytro Smolyenko

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомили, що оглянули градирню Запорізькій АЕС, але не змогли визначити причину займання. Про це йдеться у заяві генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі.

«Під час візиту команди до градирні було встановлено, що пошкодження, швидше за все, було зосереджено у внутрішній частині башти на рівні водорозподільного сопла, розташованого на висоті приблизно десяти метрів. Команда надіслала запит на доступ до рівня розподілу водяного сопла», — йдеться в повідомленні.

Команда помітила обгорілі ділянки у внутрішньому обладнанні, а також краплі обгорілого пластику і фрагменти бетону, розкидані по басейну з холодною водою.

«Під час обходу не було виявлено ні залишків шин, ні залишків безпілотника. Наразі команда не змогла зробити остаточні висновки на основі отриманих даних і спостережень», – йдеться у заяві.

Агентство продовжить аналіз після додаткового огляду.

Градирні розташовані приблизно за 1,5 кілометра від реакторних блоків Запорізької АЕС. Команда провела радіаційний моніторинг і там, і біля реакторів, та підтвердила, що радіаційний фон у регіоні в нормі.

Зображення посту: У МАГАТЕ не змогли визначити причину пожежі на ЗАЕС
Фото: з відкритих джерел

Нагадаємо, 11 серпня у градирні Запорізької АЕС сталася пожежа. Президент України Володимир Зеленський повідомив, що саме росіяни влаштували пожежу на території Запорізької атомної електростанції. Військові РФ, ймовірно, підпалили в градирні станції автомобільні шини. Самі ж вони звинувачують у загорянні Україну — нібито ЗСУ обстріляли Енергодар.


Підписуйтесь на нас у соціальних мережах.

Підтримайте нашу роботу і допоможіть нам зростати та надавати якісні послуги.

Завантажити ще...